Vi människor har en evig och envis tendens att göra saker och ting svårare än de egentligen är. Jag gissar att det är något du själv är beredd att hålla med om, utifrån egen erfarenhet. Det är också väldokumenterat i psykologisk forskning att människan har en negativity bias (Rozin & Royzman, 2001), det vill säga en tendens att väga negativ information tyngre än positiv information. Ur ett evolutionärt perspektiv är detta ytterst rimligt. Det har varit viktigare att se problem och hot, än att se källor till njutning, glädje och självförverkligande. De senare kan göra ditt liv något bättre. De förra kan avsluta det.
Jag tror att samma beteende, att se problem, att komplicera, att i hög grad väga in risker och hinder, också förklarar en del av vår vana att prokrastinera & skjuta upp. Det är lätt att identifiera sätt på vilket något kan gå fel, eller hur mycket energi något kommer kräva. Det ligger inte lika nära till hands att se det lustfyllda, eller att se enkla lösningar.
Som med så mycket av vårt evolutionära bagage är detta inte längre särskilt fördelaktigt i vår moderna, trygga värld. I vårt samhälle är det snarare eftersträvansvärt att vara den som tar risker och inititativ. Eller åtminstone den som lyckas engagera sig och agera, dag ut och dag in. Som rör sig framåt, trots alla uråldriga biologiska krafter som säger – ligg kvar på soffan. Låt det jobbiga vara. Ta inte risken.
Därför tror jag att förmågan att bryta ned saker, att hitta sätt att göra saker lätta snarare än svåra, är en superkraft.
Jag ska vara ärlig med att hela resonemanget ovan är en kritik mot, och en uppmaning till, mig själv. Det var ett bra tag sedan jag skickade ut mitt sista inlägg. Att det har dröjt sedan dess beror inte på att jag inte har skrivit. Tvärtom har jag skrivit massor. Det har bara inte blivit perfekt. Det har bara inte blivit tillräckligt bra.
Idag blev jag observant på det mönstret, och frågade mig själv – hur kan jag göra det här lätt? Och då – det här blir väldigt meta – slår det mig att jag helt enkelt kan skriva en text om hela den här processen. “Produktivitetsgurun” Ali Abdaals rekommendation till bloggare och skribenter är “Document, don’t create”. Istället för att vara så vilt nyskapande och kreativ hela tiden (något som innebär opraktiskt höga krav) kan man skapa texter utifrån det man redan gör (dokumentera). Detta är ett spännande exempel på förmågan att göra saker lättare. Och när något är lättare ökar sannolikheten att det blir gjort. (Och plötsligt har jag en färdig text på ca 30 minuter, något som annars kan ta veckor).
Så till dagens hemläxa:
Välj något du skjuter upp. Något som känns viktigt för dig; något som kanske skapar stress, eller sådan där härlig ångest som kommer efter tillräckligt lång prokrastinering.
För bäst effekt, skriv ned det på papper eller i en anteckning på mobil / dator.
Därefter, utgå från och svara på följande frågor.
- Exakt vad är det du önskar få gjort? Vad krävs för att du ska kunna säga att det är färdigt? Vad är ditt önskade utfall?
- Vad är nästa konkreta handling du kan utföra som tar dig närmare det? Om du inte hade något annat att göra idag, vad skulle du kunna göra då, för att närma dig detta?
- Kan du lägga två minuter nu på att utföra eller påbörja denna handling?
- Hur skulle den här processen se ut om det var lätt? Hur skulle någon som inte alls tyckte att det var svårt eller jobbigt göra?
- Vad skulle du ge för råd till en vän med det här problemet?
Att ställa liknande frågor och göra liknande övningar ger ofta resultat direkt, men det är också en livslång process. Sakta men säkert går det att släppa taget om sitt negativa evolutionära bagage och istället bli en människa som gör livet lätt för sig. Låter inte det som ett roligare liv?
Om du är intresserad av att gå djupare in i den här processen kan coaching vara något för dig. En stor del av arbetet mellan coach och klient handlar om att utforska på vilka sätt du gör saker och ting svårare än de behöver vara. Som kontrast ställer vi frågan – tänk om du faktiskt kan få det du vill ha, och tänk om det faktiskt kan vara lätt?
Du kan läsa mer om min coaching här och boka tid här nedanför.
Referenser och resurser
Allen, D. (2015). Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity (2nd ed.).
Ali Abdaal (Director). (2021, April 11). How To Build A Website in 2024. https://www.youtube.com/watch?v=acBJsjCqgtM
Clear, J. (2018). Atomic Habits.
Rozin, P., & Royzman, E. B. (2001). Negativity Bias, Negativity Dominance, and Contagion. Personality and Social Psychology Review, 5(4), 296–320. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0504_2